Готвача и магьосника

Тази „вкусна“ приказка забърка ТОМА, пет годишен къдравелко, пуснат от смелата си майка в кухнята да твори с пакет брашно, яйца, вода и… историята вече не помни какво още е било „жертвано“ от семейните хранителни припаси. Кухненското приключение със сигурност е отпушило въображението на малкия готвач, който пренесе всичко, открито в примамващото пространство на шкафовете с подправки и продукти, в измерението на приказното.
И като всички майстори, притежаващи талант, ТОМА непрестанно подобряваше „рецептата“ и забъркваше кралския кулинар Янадин в какво ли не. Това, което направихме двете с майка му беше – тя да запише случките в момента на сътворението им и на финала имаше куп мазни салфетки с безценни истории, които трябваше да сглоби. А аз – безжалостно да внеса ред и щипка логика на възрастен в щурия неподправен разказ на дете…
Историите, разказани сладко от петгодишния чаровно фъфлещ ТОМА, сигурна съм, ще останат незабравим спомен за всички свидетели на събитието. Те няма да се повторят по същия начин просто, защото сега той вече е на седем. Затова пък тази книжка ще пази прекрасната история, родена от смесицата подправки, кулинарна дързост и голяма доза въображение.

Деяна Драгоева
За възрастните – редактор, а за ТОМА и майка му, Мъри – приятел
София, 2010г

https://www.book.store.bg/p61159/gotvacha-i-magiosnika-toma.html